Pelješac i okolica

Pelješac i okolica

Pelješac je najveći dalmatinski poluotok, koji se nalazi u južnom dijelu regije, udaljen svega pedesetak kilometara od Dubrovnika. Najnaseljenije mjesto na Pelješcu je Orebić, grad kapetana.
Poluotok Pelješac ima netaknutu prirodu, lijepe pješčane plaže, čisto more i brojne maslinike i vinograde. Iako ima Pelješac bogatu antičku povijesti i pomorsku tradiciju, prva stvar koja nam padne na pamet kada čujemo za Pelješac je vino.
Također je zanimljiv po pješačkim i planinarskim stazama, od kojih je svakako najatraktivniji uspon na vrh Svetog Ilije, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 961 metara, te pruža prekrasan pogled na otoke Korčulu, Lastovo, Mljet, planinu Biokovo i dolinu Neretve.
Za sve ljubitelje aktivnog odmora je zanimljivo odredište Viganj, koji je zbog jakog vjetra - maestrala pogodno za jedrenje na dasci.

Orebić

Središnje naselje Orebić se razvilo u 15. st. i dobilo je ime po pomorsko trgovačkoj obitelji Orebić koja je tu imala svoja skladišta.
Već u 17. st. pelješki brodovi su bili važan dio dubrovačke trgovačke flote. Brodovlasničke obitelji postaju sve bogatije i ulažu u zajedničke brodove.
1865.g. osniva se Pelješko pomorsko društvo (Associazione Marittima di Sabioncello). Društvo je svoj vrhunac doživilo 1873.g. kada je imalo 90 jedrenjaka ukupne nosivosti 45000t sa 2000 pomoraca od kojih 250 kapetana koji su plovili po svim svjetskim morima.
Društvo je likvidirano 1888.g., a kao glavni razlog se smatra to što društvo nije uočilo važnost preorjentacije na parobrode nego se držalo tradicionalnih jedrenjaka.
Orebić je danas moderno turističko središte. Uz turizam jedne od bitnijih gospodarskih grana na ovom području su maslinarstvo i vinogradarstvo. Na području općine Orebić nalaze se dva važna vinorodna područja poznata po vrhunskim vinima - Dingač i Postup.

Korčula

Korčula je nazvana "Mali Dubrovnik" jer njezini srednjovjekovni gradski zidovi i stare kamene kuće prestavljaju pravu repliku takozvanog 'bisera Jadrana'.

Korčula - grad na istoimenom otoku kojega morate posjetiti ako ste u blizini. Od bogate povijesti koja seže još iz neolitika spomenuti ćemo samo Marka Pola, najpoznatijeg svjetskog putnika i to bi trebalo biti dovoljno da vam zagolica maštu i probudi želju za istraživanjem ovog predivnog otoka.

Viganj

Viganj je najlakše opisati kao centar sportskih aktivnosti na Pelješcu.

Ako imate interesa za windsurf onda je Viganj mjesto za vas. Možemo se pohvaliti da je još davne 1989. god. Viganj ugostio svjetsko prvenstvo u Windsurfu, a 1990. god. i Europsko prvenstvo. Uz veliki trud i entuzijazam lokalnih surfera Viganj je dobio i organizaciju svjetskog prvenstva u Windsurfu 2013. god.

Stay Safe Croatia